top of page
Search

ZAŠTO SU NOVI POČECI (NE)PRIMAMLJIVI

Updated: Aug 22, 2022

Koliko smo puta samo čuli – od (N)nove godine (ne) radim ovo, ono, počinjem ili prestajem bilo što. Takozvane „Novogodišnje odluke“ toliko su se tijekom godina popularizirale da nam već lagano dosađuju svi koji ih donose te o njima govore na sav glas. Toliko da ćemo bespućima interneta, a posebno društvenih mreža, ovih dana sigurno naletjeti na meme u stilu „It's time for that new year new me bullshit“. Neki će okrenuti očima, neki filozofirati kako svaki dan možeš pokrenuti promjenu – ne treba ti za to (N)nova godina, a neki će analizirati zašto su baš novi počeci primamljivi. Ili ne.

Razmišljajući o tijeku svog života, o prošlosti, sadašnjosti i potencijalnoj budućnosti, razmišljajući o ciljevima koje bismo voljeli postići, željama koje bismo voljeli ispuniti, možemo početi promišljati i o konkretnim koracima koje moramo poduzeti kako bismo bili bliže navedenome. Ti koraci sami po sebi postaju novi počeci, tako da govorimo o početku promjene nevezano uz vremenski kontekst.

No, zašto nam je vremenski kontekst onda bitan? Vrijeme je faktor koji nam ovdje ide na ruku, odnosno na nas i na ono u što uskoro krećemo, može djelovati ohrabrujuće, utješno i dati snagu. Kada postavimo vrijeme početka/završetka nečeg unaprijed, dobivamo vremenski period u kojem se psihički, emocionalno i mentalno možemo pripremiti za ono što slijedi, što smo zacrtali. Npr., kod prestanka pušenja vremenski period možemo iskoristiti za postepeno smanjenje pušenja kako bismo na kraju u potpunosti prestali. Također, imamo vremena pronaći neku zamjenu za akt pušenja cigarete koja će biti zdravija za nas. To može biti šetnja ili neki novi hobi, bilo što što će nam nadomjestiti dosadašnju pušačku naviku. U tom vremenskom okviru možemo odžalovati svojevrsni gubitak - cigarete, izgraditi novi/drukčiji identitet – identitet nepušača, ili se jednostavno postepeno pripremiti za promjenu.

Donošenjem odluke o nekakvom novom početku dobivamo i osjećaj kontrole koji nam je iznimno važan, posebno u vremenima punim nesigurnostima. Zapravo, ne ostajemo samo na osjećaju kontrole, već mi u potpunosti preuzimamo kontrolu! Što može biti jače i ohrabrujuće od toga?

No, kako je svaki pojedinac jedinstven, tako i recept za jednog čovjeka ne mora biti učinkovit i za drugoga. Tako ni razdoblje prilagodbe, a ni novi počeci vezani uz određene datume i dane, nisu i ne moraju biti primamljivi svima. Nekima je npr. lakše krenuti s tjelovježbom baš u ovom trenutku, jer bi se čekajući do ponedjeljka, sljedećeg tjedna ili mjeseca mogli preokupirati nečim drugim ili pak tijekom tog perioda preispitati odluku te konačno od nje odustati zbog xy faktora.




Stoga je najbitnije u svakom novom početku – vezan on uz datum/dan ili ne – osvijestiti što želimo postići, što moramo promijeniti, kako se prilagoditi, pokušati predvidjeti što će nam biti teško i stvoriti strategije za lakše nošenje s nadolazećim izazovima, a tijekom samoga novog početka sjetiti se ne biti strog prema sebi, dati samomu sebi vremena i odati priznanje i za najmanje korake, jer korak po korak prelazimo duge putove!




Piše: Maja Baksa, mag.prim.educ., edukantica u transakcijskoj analizi




Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji te certificirana REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost.


Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

bottom of page