top of page
Search

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom često zaboravljamo kako se dolazi do tih velikih ciljeva, a to je uz male korake. Postoji realan rizik da nam ti mali koraci, sitne promjene koje se događaju kada nešto odlučimo i krenemo u promjenu, ostaju nezapaženi, a svakako pridonose krajnjem cilju.


Uzmimo za primjer učenje čitanja: nitko ne očekuje niti pak nas tako podučava, da odjednom pročitamo cijelu riječ. Najprije krenemo učiti slova, povezivati ih, spajati u slogove, a zatim spajati slogove u riječ. Dakle, krenuli smo od najmanje jedinice – slova, odnosno glasa. Isto možemo vidjeti i u npr. tugovanju. Kada tugujemo, nismo u mogućnosti to “odraditi” za jedan dan. Jer to je veliki cilj. I uglavnom idemo dan po dan. Slovo po slovo – dan po dan.


Male-velike pobjede

“Preživjeti” svaki dan (u psihološkom kontekstu) možda izgleda kao mala stvar, no zapravo je to jedna “puzzla”, to jest dio slagalice koja se polako slaže i koja je dio velike slike.

Taj jedan dan ustvari jest velika stvar, samo što tada to tako ne osjećamo ni ne primjećujemo. Kada govorimo o izazovnim stanjima kao što su npr. depresija ili anksioznost, male “pobjede” u danu su te koje će nas osnažiti da se nosimo s daljnjim izazovima i osnažujemo za sve veće i veće korake. Nekad je uspjeh izlazak iz kreveta i pranje zubiju. Nekad je uspjeh izlazak iz kuće. Nekad je uspjeh skuhani ručak. Nekad je uspjeh tuširanje. Nekad je uspjeh javljanje na telefon. Nekad je uspjeh napisana i poslana poruka.

Takve male stvari lako prođu “ispod radara”, ne smatramo ih važnima jer, eto, uobičajene su. No, kad nismo dobro, sve nam može biti otežano i predstavljati izazov. Ali ipak, unatoč tome što nismo dobro, mi odnekud izvučemo par atoma snage i odradimo nešto takvo “sitno”. I to sitno treba slaviti. Možda je drugima to uobičajena stvar, no za nas je tada to mala pobjeda koja nas jača. Malo-pomalo. Slovo po slovo. Puzzlu po puzzlu. Dan po dan. To su sitnice koje život znače.


(tekst objavljen u tjedniku Međimurske Novine, kolovoz 2023.)


Autorica teksta je specijalizantica transakcijske analize, certificirana RBT i REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

Smijem li osjećati?

Osjećaji/emocije su dijelovi nas na koje možda ne obraćamo previše pažnje. Nekad ih negiramo, nekad ih stišavamo, pokušavamo kontrolirati, nekad ih nismo ni svjesni, no u gotovo svakom trenutku mi neš

bottom of page