top of page
Search

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca su na praznicima, možda je i manje poslovnih obveza, jer su i drugi na odmoru i nekako imamo naviku da ljeti odemo na more, bazene, neku rijeku, jezero, šumu, planinu, negdje pronađemo osvježenje od vrućina.

Kako su naši roditelji planirali odmore, vrlo vjerojatno tako i mi planiramo. No, nisu nam samo te “običaje” prenijeli naši roditelji. Generacijama se prenosi i ono što mi Međimurci najbolje znamo, a to je – raditi! To je takozvani društveni skript – scenarij ili program – tipičan za našu županiju i naš mentalitet se usklađuje s time.

Nemalo puta smo čuli od najrazličitijih ljudi da “treba sam delati”, da je “posel spas za se”, da “ak ne delaš si ne valjaš” i slično. I uistinu, tako nas i odgajaju – da budemo vrijedni, motivirani, da steknemo radne navike, da radimo, jer u radu je svojevrsni spas.


I sve je to u redu. Toliko dugo dok se ne istrošimo. Dok ne osjetimo da smo iscijeđeni, umorni, a u svojoj glavi čujemo glas da “delati treba i ne smeti biti leni”. I tada se može dogoditi da se loše osjećamo ako se poželimo odmoriti. No, taj glas je glas prijašnjih generacija. Generacija koje su uistinu morale puno raditi za preživljavanje – najviše fizički; kada je život bio teži nego što je danas.

Odmor je realna potreba, a ne luksuz

Današnje vrijeme i današnji način života su ipak malo drukčiji i na odmor bi se trebalo gledati kao na realnu potrebu, a ne na luksuz! Kao što je važan za fizičku dobrobit, tako je važan i za mentalnu. I stoga ga ne bi trebalo preskakati, već “poduplati”! Odmarati se koliko osjećamo da nam je potrebno – možda i mrvicu više; koliko stignemo, koliko možemo i kada možemo. I ljeti i zimi. I u proljeće i najesen. Svakog praznika, svakog vikenda. Svakog dana. Mali česti odmori učinit će čuda za naše zdravlje, napuniti naše baterije i dati nam snage “za dalje delati”.

Stoga, smijemo se odmoriti. Odmor ne znači da smo lijeni i da “ne valjamo”. Upravo suprotno – odmor znači da smo svjesni da se prvo moramo pobrinuti za sebe, kako bismo se mogli pobrinuti i za druge.


(tekst objavljen u tjedniku Međimurske Novine, kolovoz 2023.)


Autorica teksta je specijalizantica transakcijske analize, certificirana RBT i REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

56 views0 comments

Recent Posts

See All

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

Smijem li osjećati?

Osjećaji/emocije su dijelovi nas na koje možda ne obraćamo previše pažnje. Nekad ih negiramo, nekad ih stišavamo, pokušavamo kontrolirati, nekad ih nismo ni svjesni, no u gotovo svakom trenutku mi neš

bottom of page