top of page
Search

Volim li sebe ili druge?

Voljeti sebe nije sebično. Bez obzira na to što nam je možda netko nekad tako rekao. Voljeti sebe znači prihvatiti sebe, utješiti sebe kad treba, ugoditi si, biti u miru sa samim sobom, između ostalog. A kada smo u miru sa samima sobom, možemo biti u miru i s drugima. Kada imamo kvalitetan odnos sa samima sobom, možemo graditi i kvalitetne odnose s drugima. Kada osvijestimo da sami možemo zadovoljiti neke svoje potrebe, nećemo njihovo zadovoljenje tražiti u drugima, odnosno kroz druge. Razmislite i odgovorite na sljedeće pitanje:


Koju potrebu imam da ju mogu zadovoljiti ja sam/-a, a trenutno je zadovoljavam kroz druge?

Naravno, postoje potrebe koje zadovoljavamo u odnosu s drugima, kao što su potreba za bliskošću, sigurnošću, za prihvaćanjem i dr. No, ako postoji nešto što bismo mogli zadovoljiti sami, a toga nismo svjesni, možda tu potrebu “projiciramo” na drugog i tako drugome dajemo kontrolu za našu sreću. Na taj način nikada nam nitko ne može garantirati koliko dugo će naša sreća trajati, a kada može jednostavno nestati. Dajemo kontrolu drugome. Činimo li to i u drugim područjima svojeg života? U kojima? U nekima je u redu prepustiti kontrolu, no u nekima ju apsolutno ne bismo dali nikome. Vlastita sreća i ljubav prema sebi su upravo ta područja gdje je poželjno da kontrola ostane u nama. Kako vratiti to u sebe?

Vizualizacija

Ne postoji univerzalni recept – svatko treba pronaći nešto što će djelovati za njega/nju. No, jedna od tehnika koja može pomoći je vizualizacija.

Zamislite kako vaša sreća ili ljubav prema sebi izgledaju. Opišite ju dok je zamišljate ispred sebe. Kako izgleda, kako miriše, što osjećate kad je “gledate”, je li topla ili hladna, mekana ili tvrda, velika ili mala, ima li neki oblik, podsjeća li vas na nešto? Kad ju opišete, kad ona izgleda baš onako kako želite, kako je vama najljepša, zamislite kako ulazi u vas i gnijezdi se negdje u vama. U području trupa, glave, ruku, nogu, gdje god želite. I kad se ugnijezdi, neka vas preuzme cijelog/-u. Neka struji kroz vas, kroz cijelo tijelo. I um. Neka vas obuzme.


Kada dajemo kontrolu drugome, ne znamo baš u potpunosti što očekivati. Može se dogoditi da se u nama jave različiti osjećaji i stanja – nelagode, nesigurnosti, sumnjičavosti, tjeskobe, anksioznosti itd. Nasuprot tome, kada smo mi u kontroli, najčešće to bude osnažujuće, oslobađajuće, radosno, jedinstveno. Osjećamo se snažno, a kada se osjećamo snažno, možemo se “uhvatiti ukoštac” s bilo čime – bilo kakvim izazovima, problemima, preprekama. I, svakako, tu snagu koju imamo možemo i podijeliti s drugima, onima kojima treba – bili to naši bližnji, prijatelji itd. Tako da – posljedično – ljubav prema sebi je zapravo jedna od najboljih stvari koju možemo učiniti za sebe i za druge. Stoga, pokušajte razmisliti i osvijestiti kako voljeći sebe možete voljeti druge.


(tekst objavljen u tjedniku Međimurske Novine, veljača 2023.)


Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji, certificirana RBT i REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

Comments


bottom of page