top of page
Search

UGOVORI, DOGOVORI, POGOVORI

Updated: Nov 14, 2022

Ugovori nisu samo pravno-administrativna stvar. No, kao što definiraju prava, obveze, odgovornosti, posljedice i druge aspekte nekog ugovornog odnosa, tako tu "papirnatu" strategiju možemo prenijeti i na druga područja života. Prema postulatima transakcijske analize - psihoterapijske škole koju je osnovao Eric Berne - ugovori su vrlo bitan dio naših života, naših odnosa i načina funkcioniranja.

U ugovorima su jasno definirana "pravila igre", što smanjuje zbunjenost, mogućnost različitih interpretacija, definira jasne granice i na taj način štiti i nas i drugu stranu od nepotrebnih konflikata ili manipulacije. Često smo skloni misliti da se nešto podrazumijeva, a nerijetko možemo čuti rečenicu koja bi nam trebala biti mantra, kako u privatnom životu, tako i u profesionalnom:
I, zaista, ukoliko nešto podrazumijevamo ili, možemo reći i drugim riječima, uzimamo zdravo za gotovo, tada to što podrazumijevamo ne razumijemo u potpunosti, ali i stvaramo temelje za potencijalne nesporazume, koji vrlo lako mogu postati sukobima. Sredstvo koje će nam pomoći da čim manje padamo u ovu zamku su upravo ugovori.

Tehniku ugovora možemo koristiti dakle, u profesionalnim odnosima, ali i u svakodnevnom, privatnom životu. Možemo ugovarati na duže vrijeme, iz dana u dan ili iz trenutka u trenutak, ovisno o potrebi. Ugovarati možemo sve - koliko puta mjesečno ćemo se nalaziti s nekim prijateljem na piću, tko će brinuti o čistoći kuće, a tko o plaćenim režijama, koga zovemo u slučaju nekih izvanrednih situacija ili s kim ćemo i koliko često ići na šetnje, koliki ćemo džeparac dati djetetu, što ćemo skuhati za ručak - ovdje nema granica. Paradoksalno, granice su nešto što baš ugovorom moramo definirati kako bismo se zaštitili i razjasnili što želimo, a što ne. Upravo nam ugovori pomažu u postavljanju granica na jasan i djelotvoran način. Isto tako, ugovori nam mogu biti dobar temelj za postavljanje nekog cilja, kao i dobar put za postizanje tog cilja.

No, treba imati na umu da je svaki ugovor podložan i kršenju. U tom slučaju unaprijed definirane posljedice kršenja ugovora smanjuju mogućnost manipulacije i postizanje svojevrsne prednosti i dobrobiti samo za jednu stranu. Bitno je u svim ugovorima da se obje strane slažu s pojedinostima i da će ugovor donijeti dobit kako za jednu, tako i za drugu stranu. Tako ćemo postići jednakost.

Osim s drugim ljudima, ugovarati možemo (često to i radimo - nekad svjesno, nekad nesvjesno) sami sa sobom. Od odluke da počinjemo s tjelovježbom, do odabira hobija, posla ili školovanja. Ugovaranjem sa samima sobom osvještavamo svoje prednosti i jakosti, ali isto tako i izazove koji nam se mogu ispriječiti na našem putu. Hoće li to biti put ostvarivanja nekog konkretnog cilja ili ćemo sami sa sobom sklopiti otvoren ugovor - možda o osobnom rastu i razvoju, na nama je da odlučimo što želimo.

A kako bismo dobro definirali ugovor, pitajmo se ova pitanja:


1. Što želim?

2. Kako ću znati da sam to dobio?

3. Jesam li ja odgovoran/na za ostvarenje toga?

4. Što me može spriječiti u ostvarenju?

5. Kako će se moj život promijeniti kad ostvarim?

6. Što imam već sad da mi može pomoći u ostvarenju?

7. Koji je moj prvi korak?


ŠTO ĆETE PRVO UGOVORITI?


Piše: Maja Baksa, mag. prim. educ., edukantica u transakcijskoj analizi
Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji te certificirana REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost.


Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

Comments


bottom of page