top of page
Search

USE IT OR LOSE IT

Updated: Aug 22, 2022

Možda ste već čuli za frazu "use it or lose it". Netko vam je rekao da je ono što se ne koristi moguće izgubiti. Ne potičete li mišiće, oni će atrofirati - opustiti se, neće moći biti učinkoviti u onome u čemu bi trebali i neće moći služiti svrsi. Ne potičete li mozak, moždane funkcije, odnosno kognitivne sposobnosti - one će također početi kopniti. Što smo stariji, naše kognitivne funkcije slabe pa je čest savjet naših doktora, trenera i/ili stručnjaka za (mentalno) zdravlje da igramo šah ili rješavamo križaljke. Isto tako, ne koristimo li neka prava, možda možemo i njih izgubiti - kao što npr. očevi mogu koristiti pravo na porodiljni dopust.

Znanje i vještine također možemo izgubiti ako ih ne upotrebljavamo. Za vrijeme školskih ili studentskih dana, često smo "bubali" za neki ispit - učili smo činjenice, pokušali ih čim prije zapamtiti kako bismo mogli proći ispit - dakle, iskoristili smo ih. Nakon prolaska ispita, te činjenice možda nam više nisu trebale te smo ih naposljetku zaboravili, jer ih više nismo trebali. Što se tiče vještina - one koje steknemo na jednom radnom mjestu, ne moraju nam nužno koristiti na nekom budućem radnom mjestu te će i te vještine nestati, ne budemo li ih rabili.

Prezentacijske sposobnosti mogu biti vrlo konkretan i vidljiv pokazatelj "use it or lose it" filozofije. U nečijim prezentacijama, predavanjima i govorima možemo baš uživati - i pretpostavljamo da ta osoba svoje prezentacijske vještine često koristi. S druge strane, nečija predavanja malo teže pratimo pa možemo zaključiti da njegove/njezine prezentacijske vještine idu više prema "lose it". No, to ne mora uvijek biti slučaj. Neke osobe jako puno rade na svojim prezentacijskim vještinama te, iako to možda nama ne izgleda zanimljivo i primamljivo, nije u redu jednostavno odbaciti nečiji trud.


Tada se i mi moramo potruditi sa svojom pažnjom i

"use it" koncentraciju kako ne bismo "lose it" koncentraciju.


I u odnosima možemo pronaći "use it or lose it" filozofiju. Ne radimo li na nekom odnosu, on će najvjerojatnije takoreći splasnuti.

Ne njegujemo li neke ljude u svojim životima, može se dogoditi da ih izgubimo.

Što se tiče navika, njihovo "lose it" ovisi o vremenu za njihovo usvajanje i o tome kada nam trebaju. Za svakog pojedinca vrijeme usvajanja je individualno, a neka istraživanja govore da vrijeme stjecanja nove navike varira u rasponu od 18 do čak 254 dana. U mindfulness području - području usmjerene pažnje, osviještenosti trenutka i sebe u tom trenutku, kao i korištenju različitih tehnika za prakticiranje mindfulnessa, najčešće se govori o osmotjednom upornom treniranju određenih strategija.

Iako fraza "use it or lose it" zvuči dovoljno jasno i na neki način nas usmjerava k onome što bismo trebali - koristiti sve što nama koristi, ne možemo izuzeti sve faktore koji nam ponekad otežavaju "use it", pa tako prirodno dođe do "lose it". No, to ne znači definitivni kraj. Doći će tako razdoblja u životu kada neku vještinu ne budemo trebali pa će nestati. To je prirodno. Doći će tada, moguće, i razdoblja kad bi nam ta ista vještina opet dobro došla. Tada će biti baš kao i u mišićnoj memoriji - negdje u našim tijelima, našim pokretima, našem umu, našem sjećanju, ostao je zapis da smo nekada tu vještinu koristili i da je ona nama koristila. Tada možemo krenuti u vraćanje vještine, što će se vjerojatno dogoditi i brže nego što bi nam trebalo da je ponovno učimo. Ipak, ne treba zaboraviti da treba sebi dati vremena i da treba biti ustrajan kao i onda kada smo prvi put učili tu vještinu. I tada će doći do

returned it.



Piše: Maja Baksa, mag.prim.educ., edukantica u transakcijskoj analizi




Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji te certificirana REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost.


Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

bottom of page