top of page
Search

RELACIJSKE POTREBE

Updated: Aug 22, 2022

Ispitujući svoje klijente o tome što im nedostaje u psihoterapiji, odnosno o tome što im općenito nedostaje u životu, Richard Erskine i 15 psihoterapeuta, trenera i supervizora 90-ih su godina prošlog stoljeća pokrenuli istraživanje o potrebama. Intervjuiranjem svojih klijenata dobili su poveći popis onoga što su klijenti naveli da im nedostaje i za čim u životu žude. Analizom su došli do mnogo tzv. relacijskih potreba, a izdvojili 8 onih koje su ispitanici najčešće spominjali. To su potrebe koje svi mi imamo kroz život - od rođenja do smrti. Potrebe su to u relaciji s drugima, u odnosu s drugima, jer su ljudi socijalna bića.


1. Potreba za sigurnošću u odnosu - biti u prisutnosti nekoga tko nas neće poniziti, udariti, odbiti, imati osjećaj da možemo reći i/ili učiniti sve bez osude, imati nekoga tko će nam dati bezuvjetan odnos, bezuvjetnu ljubav.

2. Potreba za validacijom - afirmacija u odnosu, dobivanje potvrde, vrednovanje i poštivanje. Imati pored sebe nekoga tko cijeni naše ideje i zamisli, nekoga tko prihvaća i prepoznaje naše interese i znatiželju bez osuđivanja.

3. Potreba za prihvaćanjem od strane mudre, jake, pouzdane osobe - prihvaćanje od strane osobe na koju se ugledamo, svojevrsnog mentora, za ohrabrenje i poticaj.

4. Potreba za potvrdom osobnog iskustva - biti s nekim tko je patio na isti način, tko ima isto ili barem slično iskustvo, te nas na taj način razumije.

5. Potreba za samo-definiranjem - potreba da se sami definiramo, da kažemo "ovo sam ja", "ovo je ono što ja volim/ne volim". Često nas definiraju drugi, stoga je vrlo važno da imamo mogućnost vlastitog izražavanja.

6. Potreba za stvaranjem/imanjem utjecaja na druge - potreba da se kaže NE, da se protestira, da se nešto zatraži od druge osobe i da se dobije potvrda tog ponašanja te, ukoliko je moguće, da se ostvari suradnja/kompromis.

7. Potreba da drugi iniciraju - ponekad nam je potrebno da druga strana inicira kontakt ili radnju, da nismo uvijek mi ti koji rade prvi korak.

8. Potreba za iskazivanjem ljubavi - potreba za iskazivanjem zahvalnosti.

U ovim potrebama nije izdvojena potreba za primanjem ljubavi. No, ukoliko od druge strane dobivamo sigurnost, potvrdu, prihvaćanje, prepoznavanje osobnog iskustva, mogućnost samodefiniranja, mogućnost utjecanja na partnera/druge, iniciranje, te mogućnost da iskažemo ljubav - tada se osjećamo voljenima, osjećamo da primamo ljubav.




(prema "Interview with Richard Erskine" EATA Conference 2016.)


Maja Baksa, mag. prim. educ., edukantica u transakcijskoj analizi



Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji te certificirana REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost.


Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.


53 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

bottom of page