top of page
Search

PSIHOLOGIJA, PSIHIJATRIJA, PSIHOTERAPIJA

Updated: Aug 22, 2022



Nije li to sve isto?

Nije, ali bilo koje može pomoći ovisno o potrebama!


Sve su one tzv. psi područja/znanosti, što je u skladu s prefiksom kojeg nose. I sve imaju zajedničku brigu za mentalno zdravlje. I ponekad nadopunjuju jedna drugu. Kao duo ili trio. A može i samo jedna. Ovisno o potrebama pojedinca, para, grupe ili sustava.

Psihologija je tijekom povijesti bila grana filozofije, a s vremenom se odvojila kao samostalna znanstvena disciplina. Psihologija je, dakle, nezavisna znanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem i analizom ljudskog ponašanja, psihičkim/mentalnim procesima kao što su mišljenje, učenje, pamćenje, motivacija, osjeti i emocije te našim doživljavanjem okoline i funkcioniranjem u njoj, međuljudskim odnosima i potencijalima. Sve ono što se odvija unutar čovjeka, ali njegovi postupci "na van". Tako psihologija, ovisno o području koje istražuje, ima svojih usmjerenja, tj. grana. Neke od njih su teorijska ili primijenjena psihologija, razvojna psihologija, socijalna psihologija, klinička psihologija, psihologija sporta, forenzička psihologija, psihologija prodaje i druge. Psiholog je osoba koja je završila studij psihologije te je svoj profesionalni put usmjerila na rad u nekim od područja psihologije. Psiholozi nisu liječnici, stoga ne propisuju lijekove, već se - ukoliko su se za to usmjerili - mogu fokusirati na davanje podrške ljudima koji se u nekom periodu života suočavaju s određenim izazovima.



Psihijatrija je dio medicine, jer prihvaća uobičajeni medicinski model u otkrivanju poremećaja/bolesti, njihovu klasificiranju, liječenju, ali i prevenciji njihova nastanka. Psihijatrija promatra sve moguće čimbenike koji imaju ulogu u nastanku nekoga psihičkog poremećaja. Liječenje poremećaja u psihijatriji uključuje i primjenu različitih lijekova - psihofarmakoterapija. Lijek se određuje individualizirano, pa i personalizirano kad god je to moguće (Begić, 2015.), stoga, ne znači da jedan lijek koji pomaže nekome, pomogne i drugome. Također, vrlo važan pristup liječenju u psihijatriji je tzv. biopsihosocijalni pristup - sagledavanje poremećaja i liječenje kroz biološku, psihološku i socijalnu sferu - holistički.



Prema Zakonu o psihoterapiji, psihoterapija je tretman problema emocionalne prirode psihološkim putem u kojem educirana osoba namjerno uspostavlja profesionalan terapijski odnos i koristi stručne postupke u svrhu uklanjanja, modificiranja ili ublažavanja intenziteta postojećih psihičkih simptoma/poteškoća, u svrhu promjene poremećenih shema ponašanja i poticanje pozitivnog razvoja ličnosti djeteta, adolescenta i odrasle osobe. te za osobni rast i razvoj. Djelatnost psihoterapije je sustav pojedinačno ili skupno usmjerenih stručnih postupaka, mjera i sredstava utemeljen na načelima i spoznajama psihoterapeutske znanosti i prakse. Psihoterapija je proces kojemu je cilj poboljšanje kvalitete života.


Koliko važnosti i koliko plemenitosti u sve ove tri discipline! Slavimo ih, jer one su na usluzi čovječanstvu!



Piše: Maja Baksa, mag. prim. educ., edukantica u transakcijskoj analizi




Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji te certificirana REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost.


Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.


26 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

bottom of page