top of page
Search

Znamo li voljeti ili to moramo naučiti?

Veljača – prevrtljača, kaže se. Ne znamo kakvo će biti vrijeme – možda toplo, možda hladno, možda nešto između. S obzirom na to da smo u popularno zvanom “mjesecu ljubavi”, ponekad isto tako ne znamo što je ljubav. Ljubav je, zapravo, za svakoga nešto drugo.


Napravite si kavu/čaj, sjednite, uzmite par minuta vremena za sebe i odgovorite – što je za vas ljubav?

Ono što je od velike važnosti za svakog čovjeka jest sljedeći temelj – da bismo voljeli i drugima dali ljubav, zapravo najprije moramo voljeti same sebe. A to nas rijetko tko uči. “Voljeti sebe početak je doživotne romanse”, rekao je Oscar Wilde. I stvarno, volimo li prije svega sebe, takvu vrstu ljubavi nam nitko ne može oduzeti. Ta je ljubav najvažnija, kako bi se zdravo razvile sve druge ljubavi i odnosi. Ljubav prema sebi je prioritiziranje sebe, kao i briga za sebe, kako bismo mogli biti tu za druge. Ljubav prema sebi ne isključuje ljubav prema drugima. Svi odnosi su bitni, a najbitniji je odnos samoga sa sobom.

No, kako samoga sebe voljeti? Kako smanjiti utjecaj okoline koji često govori da negdje nismo dovoljni, u nečemu nismo dobri, nešto nismo postigli i sl. Jesmo li zbog kritika i očekivanja manje vrijedni? Manje vrijedni ljubavi? Naravno da ne. Vrijedni smo upravo onakvi kakvi jesmo. Sa svim svojim vrlinama i manama. Da, teže je voljeti svoje mane, no one su isto dio nas. Stoga, ujutro kad se probudite i pogledate u zrcalo, kažite sebi ovu lijepu kratku mantru: Savršen/-a sam ovakav/-a kakav/-a sam i prihvaćam sve dijelove sebe.


Također, za te dijelove sebe koje nam je teže prihvatiti i zavoljeti, možemo raditi na mijenjanju percepcije. Stoga se zapitajte – čemu služi ta moja osobina koju baš ne volim? Zapišite na papir. Zatim razmislite i zapišite kako ju možete iskoristiti. Kako ju možete pretvoriti u svoju snagu, kako ju možete malo preoblikovati i učiniti da vam služi umjesto da vas crpi?

Rim nije izgrađen u dan. I kuća se gradi tek ciglu po ciglu. Tako se i ljubav prema sebi gradi – tek dio po dio. Malim stvarima. Stoga, možete krenuti za početak s takvim malim promjenama i porukama od sebe prema sebi. S istim onim suosjećanjem i razumijevanjem koje biste uputili nekome koga volite. Uputite ih sebi.


(tekst objavljen u tjedniku Međimurske Novine, veljača 2023.)


Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji, certificirana RBT i REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

Comments


bottom of page