top of page
Search

Rutine: Što sad?

Polako završava ili je za neke već završio blagdanski period ili praznična ludnica, vrijeme za odmor ili vrijeme za umor – kako za koga. Neki su se dobro najeli, neki previše, neki su se počastili, neki su počastili druge. Neki su se dodatno opteretili i dali si više posla, a manje odmora. Bilo kako bilo, naš uobičajeni svakodnevni raspored, odnosno ritam, tijekom prazničnog perioda svakako je promijenjen. Uhodani raspored, tj. rutine koje imamo daju nam sigurnost jer znamo što slijedi. Samim time pomažu nam u smanjenju osjećaja tjeskobe koji bi se mogao javiti kada ne znamo što slijedi.

S početkom nove godine, neki imaju i osjećaj da možda moraju postaviti nove ciljeve, krenuti nekim novim putem, za kojeg opet ne znaju kakav će biti. I, iako svi ti novi počeci donose dozu uzbuđenja, isto tako najvjerojatnije donose i neizvjesnost s kojom se onda svatko nosi na svoj način. Netko joj se može prepustiti i vjerovati da će sve biti u redu, a za nekoga to može biti stresno i strašno. Koliko smo različiti, tako i različito funkcioniramo i gledamo na situacije.

Što možemo učiniti?

Ono što možemo učiniti je upravo to – gledati na situaciju. Ali, drukčije. Ukoliko nas neka situacija zastrašuje ili nam stvara osjećaj tjeskobe, možemo je pokušati sagledati iz neke druge “pozicije”. Pokušati sagledati objektivno – kao netko sa strane. I zatim se zapitati – što je toliko strašno u toj situaciji? Zašto mi je to strašno? Je li realno? Što bi se moglo dogoditi? Kako ja mogu na to utjecati? Imam li kontrolu? Ako ne, što ipak mogu?

Promjena načina gledanja na stvari, može nam dati osjećaj kontrole koji nam nedostaje, a time i smanjenje nelagode. Može nas potaknuti na akciju, na poduzimanje konkretnih radnji, umjesto konstantnog analiziranja – što naš mozak često voli raditi. Stoga, upravo ovo može biti jedna od vaših rutina. Uvježbavajte promjenu percepcije, promjenu kako gledate na stvari i situacije koje vas uzrujavaju ili stresiraju. Pokušajte za svaku takvu situaciju ubaciti se u druge cipele. To su svejedno vaše cipele, ali su drukčije. Drukčije ćete ih i osjetiti.


(tekst objavljen u tjedniku Međimurske Novine, siječanj 2023.)


Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji, certificirana RBT i REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

Comments


bottom of page