top of page
Search

Psihološka teretana

Zamislite se kako želite početi jačati svoje mišiće. Krenete sami doma ili odete u teretanu. Najprije ćete krenuti s jednostavnijim, lakšim vježbama. Kada malo ojačate, moći ćete vježbati kompleksnije vježbe, s više utega. Vjerojatno ćete tražiti nekog trenera za pomoć kako biste ispravno naučili vježbe i radili. Kad dovoljno naučite, kasnije možete nastaviti i sami.


“Psihološka teretana” funkcionira po istom principu. Krenuti možete sami, s jednostavnijim vježbama, biti ustrajni i ojačati. Ako vam zatreba vođenje i poduka, možete zatražiti stručnu pomoć. To može biti psiholog, psihoterapeut, psihijatar, možda i neki drugi stručnjak za savjetovanje i psihološku podršku.

Traženje pomoći znak je hrabrosti

Svatko od nas ima svoje interese, pa prema tome može pronaći svojeg “trenera ili učitelja”. Bitno je pronaći ono što vam odgovara, tj. onog koji vam odgovara. Iako je tema mentalnog zdravlja i traženja psihološke pomoći danas još djelomično obavijena stigmom, uistinu nije “sramota” zatražiti pomoć. Naprotiv, traženje pomoći je znak hrabrosti, pokazatelj snage.

Nije lako prihvatiti da smo ranjivi, stoga kada tražite pomoć, pokazujete da ste prihvatili svoju ranjivost i da želite i imate snage raditi na iscjeljenju. Kada vas boli zub, odlazite zubaru. Kada vas “boli duša”, a ne možete ili ne znate sami razriješiti tu bol, idite stručnjaku mentalnog/duševnog zdravlja. Bojite li se osude, znajte – svi stručnjaci mentalnog zdravlja prvo i osnovno – ne osuđuju. Oni su tu da vas saslušaju, osvijeste, pogurnu vas i/ili zajedno s vama krenu na put gdje će vam pomoći bolje upoznati same sebe. “Uvježbati” vas kako biste kasnije mogli nastaviti sami. Na vlastitim snagama. A opet, kad kasnije zatrebate podršku, znate već kome se obratiti.

S druge strane, svi koji rade u području pružanja psihološke podrške, psihoterapije i savjetovanja, drže se etičkih načela struke i sve što se događa u, npr. psihoterapijskoj sobi, tamo i ostaje.


Kabinet EQUILIBRA samo je jedno od brojnih mjesta gdje možete dobiti podršku. Kao što sam navela ranije – bitno je pronaći ono što vam odgovara, tj. onog koji vam odgovara.


(tekst objavljen u tjedniku Međimurske Novine, ožujak 2023.)


Autorica teksta je edukantica u psihoterapiji, certificirana RBT i REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Psihološki imunitet ili psihološka otpornost je podloga za dobro funkcioniranje i podnošenje svakodnevnog stresa kojim smo okruženi, ali i nekih težih i izazovnih životnih perioda. Kako netko iz teške

Voljeti sebe nije sebično. Bez obzira na to što nam je možda netko nekad tako rekao. Voljeti sebe znači prihvatiti sebe, utješiti sebe kad treba, ugoditi si, biti u miru sa samim sobom, između ostalog

Veljača – prevrtljača, kaže se. Ne znamo kakvo će biti vrijeme – možda toplo, možda hladno, možda nešto između. S obzirom na to da smo u popularno zvanom “mjesecu ljubavi”, ponekad isto tako ne znamo

bottom of page