top of page
Search

ŠTO JE BILO PRIJE? MISAO, OSJEĆAJ ILI PONAŠANJE?

Updated: Aug 22, 2022

Uzrokuju li naše misli naše osjećaje ili obrnuto? Uzrokuju li naše misli ili osjećaji naše ponašanje? Ili naše ponašanje osjećaje i misli? Zvuči li vam malo zbunjujuće?


Kompleksna smo bića - od sustava koji nas održavaju na životu kao što su respiratorni, cirkulacijski, živčani, itd. do naše percepcije i našeg funkcioniranja. Percepcija jednog čovjeka je percepcija jednog čovjeka. Svaki čovjek u analizu onoga što se događa oko njega unosi vlastita iskustva, stanja, emocije, misli i na sebi svojstven način primjećuje i zaključuje o situaciji. Tako da percepcija jednog čovjeka ne mora biti - a zapravo i nikad nije - istovjetna percepciji drugih. Naravno, elementi koji su uključeni mogu biti percipirani isto - kada vidimo psa, vjerojatno će svi reći isto. No, osjećaji koji se javljaju kada vidimo psa ovise o našim iskustvima - netko je imao loše iskustvo u interakciji sa psom u prošlosti, pa sada može percipirati psa kao zastrašujući element, odnosno element koji cjelokupnu percepciju oboji opasnom, ugrožavajućom, iritirajućom i sl. S druge strane, netko je možda emotivno vezan za pse zbog ugodnog iskustva u prošlosti i/ili djetinjstvu pa situaciju može percipirati kao ugodnu, zabavnu, toplu i sl.


Sukladno tome, boja situacije može biti mnogo. Uzmemo li da je situacija percipirana kao sigurna, u nama se mogu pojaviti misli, a zatim i osjećaji, koje će utjecati na naše daljnje ponašanje u situaciji. Tada odabiremo što i kako ćemo postupati i koji će biti naši daljnji koraci. Nismo opterećeni i nismo uvjetovani nekim nesvjesnim i nagonskim reakcijama.

Taj dio može se dogoditi u situacijama kada najprije reagiramo, a tek nakon našeg ponašanja uslijede naše misli i osjećaji. Uzmimo za primjer ugrožavajuću situaciju. Znamo da su neke naše reakcije automatizirane - da o njima ne razmišljamo, već da djelujemo nagonski, odnosno automatski kako bismo se zaštitili od možebitne ozljede. Prislonimo li slučajno ruku na vruću peć, naš organizam će prouzročiti automatsku reakciju - povlačenje ruke, kako ne bi došlo do (veće) ozljede. Tada naše ponašanje uzrokuje misli ili osjećaje - situaciju možemo percipirati kao ugrožavajuću i na to se može nadovezati osjećaj straha.

Ukoliko se nađemo u situaciji u kojoj nam se javljaju intenzivni osjećaji, oni mogu potaknuti naše ponašanje. Uzmimo za primjer kada naiđemo na osobu koja nam je bliska, koju volimo i možda dugo nismo vidjeli, u nama se najprije javljaju osjećaji - recimo, to mogu biti osjećaji uzbuđenja, euforije, ljubavi ili radosti i zatim ti osjećaji potiču naše ponašanje - npr. potrčimo nekome u zagrljaj. S druge strane, uočimo li osobu koja nam se ne sviđa, mogu nam se javiti osjećaji, kao što je npr. tjeskoba, koje će potaknuti naše ponašanje - izbjegavanje te osobe.


Misli, osjećaji i ponašanje su, dakle, isprepleteni i sve te tri komponente su međusobno uvjetovane. Ta uvjetovanja pomažu nam da donesemo zaključke o situacijama - bile one ugodne, opasne, nebitne i dr. Cilj im je svima da preživimo - fizički kada smo u realnoj opasnosti, a emocionalno kada smo u opasnosti da budemo povrijeđeni… Da prihvatimo što nam je situacija ponudila i možda uživamo - ukoliko je situacija za nas ugodna - ili da rastemo, ukoliko je situacija takva da nam omogućava da koliko toliko sigurno izađemo iz vlastite zone komfora.

Uz rad na sebi, vrlo je bitno osvijestiti svaku komponentu i pokušati – u konkretnoj situaciji – doći u doticaj sa samima sobom. Osvijestiti što se događa, što osjećamo, što mislimo, na koji način percipiramo situaciju i što možemo, odnosno želimo činiti. To su trenuci kada možemo rasti, razvijati se i ostvariti svoj puni potencijal. To su trenuci kada osvještavamo vlastite snage i svjesno odabiremo mijenjati se, učiti i odabrati boju kojom želimo obojati trenutak.

Piše: Maja Baksa, mag. prim. educ., edukantica u transakcijskoj analizi #zdravlje #mentalnozdravlje #balansiranje #misli #osjecaji #ponasanje #novipostAutorica teksta je edukantica u psihoterapiji te certificirana REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost.


Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

Commentaires


bottom of page