top of page
Search

Četiri godišnja doba

Priroda nas uči mnogo toga. Između ostalog kako neke stvari prihvatiti, otpustiti i živjeti dalje. Kako preživjeti težak period i živjeti s mišlju da će doći novi periodi, drukčiji periodi. I da se u svim tim periodima možemo prilagoditi kako bismo preživjeli.

Zemlja se prilagođava za svako godišnje doba i uzima što treba od svakog godišnjeg doba, kako bi mogla ući u novo doba. Od zime uzima odmor. Odmara se kako bi skupila snage za ponovno rođenje u proljeće. Tada živi svoj novi život, uzima energiju za pokretanje i novo stvaranje, što isto nastavlja ljeti kada i ubire plodove svojih prijašnjih doba.

A na jesen polako otpušta ono što je prošlo, priprema se za počinak kako bi odmorna opet krenula u novi ciklus života.


Ono što mi možemo od Zemlje naučiti jest da će naši životi, baš kao i Zemljin, biti puni izmjenjivanja različitih ciklusa i doba. Da svaki ciklus ima svoj početak i kraj. Da, kada dođe kraj, treba otpustiti kako bismo se neopterećeni otvorili novim ciklusima, novim životnim iskustvima. Važno je prihvatiti da je nešto prestalo, ako treba odžalovati to ili s druge strane, veseliti se, slaviti i zahvaliti na iskustvu.

Ne otpustimo li, vjerojatno nećemo moći nastaviti dalje u potpunosti slobodni od prošlosti. Tada postoji rizik da ne vidimo sve mogućnosti koje nam sadašnjost nudi, jer smo “kontaminirani” prošlošću. I, naravno, otpuštanje ne podrazumijeva zaboravljanje prošlosti, već zahvaljivanje na iskustvu i odabir življenja u ovom vremenu, ovom trenutku.

Što učiniti?

Razmislite, što to možda još niste otpustili? Što niste prihvatili? Što vas drži u nekom prošlom trenutku? Zbog čega ne možete živjeti u sadašnjem trenutku? Uzmite olovku i papir i napišite pismo tome što vas drži tamo negdje iza. Poručite nešto toj prošlosti.

Ispišite sve što želite, sve što osjećate da morate, kao da pišete starom prijatelju/staroj prijateljici. Otpratite je i pozdravite. Pismo možete sačuvati, pospremiti na neko mjesto, u posebnu kutiju, u ormar ispod čarapa i sl. Na taj način znate da je to vaše iskustvo, ta vaša prošlost tu, nitko vam to ne može oduzeti, ali odabirete ne biti njen rob. Odabirete preuzeti svoj put i svoj život u svoje ruke. Odabirete otpustiti, prihvatiti i živjeti dalje.

Do prihvaćanja ponekad vode dugi i vijugavi putevi, no na kraju toga puta možemo pronaći mir.


(tekst objavljen u tjedniku Međimurske Novine, svibanj 2023.)


Autorica teksta je specijalizantica transakcijske analize, certificirana RBT i REBT trenerica. Sadržaj članka je edukativne prirode te NIJE zamjena za individualne konzultacije sa stručnjakom mentalnog zdravlja. Sadržaj članka koristi se na vlastitu odgovornost. Ako želite zakazati individualno savjetovanje, kontaktirajte nas.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Ne tre' sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom č

Zašto osjećam?

Odgovorite na ovo pitanje: Koliko emocija postoji? Pitate li različite osobe, dobit ćete uglavnom različite odgovore. I, uistinu, emocije su toliko kompleksna stvar da kada i mislimo da prepoznajemo n

Comments


bottom of page